När bottnarna har svalnat av lite skär jag ut figuren på bottnarna med hjälp av mallen. Då har man stommen klar.
Nästa steg är att smeta ut mousse (det använder jag) mellan bottnarna och få kanterna jämna och fina. När det är klart "fodrar" jag kanterna med smörkräm för att motverka att tårtan "svettas". Det sker när fukten från grädden tränger igenom sugarpasten.
Sedan är det dags för sugarpasten som är färgad i önskad färg. Jag kavlar ut ut den med en speciell kavel, en s.k non-stickning som gör att sugarpasten inte fastnar på så vis som det kan göra med en vanlig träkavel.
Det svåra momentet är att få dit sugarpasten så det ser snyggt och slätt ut. Jag använder en "smoother" till hjälp, men det mesta handlar om träning och noggranhet. Stressa funkar inte!
Det sista är såklart att dekorera med sugarpaste, flowerpaste eller modellingpaste och skapa detaljerna som gör halva tårtan.
Ett exempel på figurtårta är denna med Bart Simpson
Lycka till!
Tack för alla tips Olivia! Jag blir grymt peppad och inspirerad!
SvaraRaderaSnart ska jag våga mig på några tester själv.